28. januar 2014

E-bøger vinder frem

Ny undersøgelse af Rasmus Helles og Stig Hjarvard viser, at e-bøger ikke længere er forbeholdt en ubetydelig niche af særligt teknologi-interesserede. Begge køn og alle aldersgrupper er brugere af e-bøger. Blandt læsere af e-bøger er der en mindre overrepræsentation af unge og mænd, som man kender ved introduktionen af anden teknologi. 56,9% af befolkningen rapporterer, at de har læst i en papirbog  i løbet af den seneste måned, mens 10,6% fortæller, at de har anvendt en e-bog i løbet af den seneste måned.  17% læser en e-bog mindst én gang om året (de 17% er anvendt til at afgrænse gruppen af e-bogslæsere).
Undersøgelsen er netop publiceret i tidsskriftet Academic Quarter (vol. 7, autumn 2013). I artiklen rapporteres resultaterne af en survey blandt danske internetbrugere fra 2013 (N=1.205). Undersøgelsen viser desuden, at:

 *   Tablets er blevet de nye medier til at læse e-bøger på: 57% af e-bogslæsere angiver, at de har brugt en tablet-computer (fx iPad), mens 27% angiver, at de har anvendt en dedikeret e-bogslæser (fx Amazons Kindle). Den voksende tilgængelighed af all-round tablet-computere ser dermed ud til at spille en større rolle for e-bogens udbredelse end de e-bogslæsere, der er specielt udviklet til læsning af bøger.
 *   Biblioteker og gratis download af bøger på nettet spiller en betydelig rolle for befolkningens forbrug af e-bøger.
 *   På det kommercielle bogmarked spiller udenlandske aktører (fx Amazon) en vigtigere rolle for anskaffelse af e-bøger end nationale aktører som danske forlag.

Hele artiklen kan læses her:
http://www.akademiskkvarter.hum.aau.dk/pdf/vol7/2a_SHjarvardRHelles_DigitalBooks.pdf
Kilde: Rasmus Helles og Stig Hjarvard: Digital Books on the Point of Take-off? The Ebook in Denmark Anno 2013