22. december 2014

Tv-nyhederne spiller en afgørende rolle for terrorfrygten i Danmark.

Tv-nyhederne spiller en afgørende rolle for terrorfrygten i Danmark. Og skal man tro diskursen på to af Danmarks største nyhedsmedier, har en terrorist ’mellemøstligt udseende’ og er muslim.

Tv-nyheden om den blonde og blåøjede Breiviks massakre på Utøya i Norge i 2011 endte også med at blive indrammet som et overraskende, enkeltstående tilfælde. Dette til trods for, at der over de sidste tyve år har været adskillige eksempler på højreekstremistisk motiverede terrorangreb.

Sådan lyder nogle af observationerne i medieforsker Asta Smedegaard Nielsens ph.d.-afhandling "De vil os stadig til livs. Betydningskonstruktioner i tv-nyhedsformidling om terrortruslen mod Danmark".

I afhandlingen retter Asta Smedegaard Nielsen specifikt fokus mod DR1 og TV2s håndtering af terrorsager på tv. Hun har foretaget tre case-studier af terrorrelaterede indslag på de to kanaler: Glasvejsagen fra 2007, eksplosionen på Hotel Jørgensen i 2010 samt Breivik-sagen fra 2011.

Asta Smedegaard Nielsens vurdering er, at der i tv-dækningen af terrorangreb ses tydelige tegn på ’racialisering’, hvilket hun betegner som en forudindtaget antagelse om, at motivet for terror er islamistisk, og at terroristen er af mellemøstlig oprindelse og muslim. Hun mener, at dette øger risikoen for, at unge med ’mellemøstligt udseende’ bliver uskyldigt mistænkt for terror.

En mulig konsekvens af denne racialisering viste sig i en episode fra efteråret 2014, da en ung universitetsstuderendes nervøsitet over en forestående eksamen skræmte en medpassager i metroen i København til at alarmere politi og medier på grund af frygt for terror. Den unge mand havde mørk hud og skæg, han medbragte en stor kuffert og læste i en bog om terror.

Selv om Asta Smedegaard Nielsens analyse af de tre cases viser racialisering, hvilket kommer til udtryk i indslagenes interviewspørgsmål, vinkel og billeder, mener hun ikke, at dette er en bevidst handling fra DR1 og TV2s side. Håbet er, at afhandlingen vil mane til eftertanke og opfordre til større årvågenhed omkring de stereotyper, nyhedsmedierne risikerer at skabe i deres dækning af terrorsager.