18. september 2014

Min rejse ned i kælderen

Reportage

Cæcilie Sylvest Brix Møller er lige startet på Informationsvidenskab og kulturformidling. Læs hendes beretning om, hvordan man laver en event, hvor litterære sjæle kan læse op af deres værker - og oveni købet få dem udgivet.

Drømmen om at blive hørt

Jeg havde i vinteren 2013 et kursus på litteraturvidenskab, hvor jeg ihærdigt gennemlæste Fjodor Dostojevskijs ”Kældermennesket”, en roman, der har sat sit særpræg på litteraturen og som, uden jeg vidste af det dengang, skulle komme til at spille en stor rolle i mit liv. For at sige det som det er, så modtog jeg en kølig februar formiddag i 2014 et telefonopkald, jeg ikke vidste, var begyndelsen til det, der i dag kan betegnes som ”Kælderlæsninger”.

Morten Rubæk fra Islands Brygges Bibliotek ringer til mig og fortæller mig om idéen: Han vil starte et oplæsningsarrangement i bibliotekets magasin for at skabe en unik oplevelse for biblioteksgængeren, læseren og ham eller hende med drømmen om at få sine ord igennem – alle dem med drømmen om at blive hørt.

Vi aftaler et møde.

Jeg ringer til Rasmus Riiskjær og Johannes Bech Dalsgaard.

Vi mødes på Islands Brygge Bibliotek med Morten til en diskussion om idéen til et oplæsnings-arrangement. Der er bred enighed om, at sammensætningen af ”Kælder” og ”læsning” er god, og da vi ønsker, det skal være et kontinuerligt arrangement fødes ordet ”Kælderlæsninger”.

Kældermenneskene skaber en succes

Foto: Zarko Ivetic

Kort efter mødes vi igen og diskuterer retningslinjerne bag arrangementet. Vi ønsker at skabe et ubegrænset rum, hvor rammerne ikke er faste, og hvor der er plads til kreativiteten, både imellem biblioteket og oplæsere, gæster og arrangører. Rummet skal være et sted, hvor der er plads til at kunne udfri sine drømme, tanker, ord og idéer.

Næste step er samarbejde med en grafisk designer, der udarbejder logo, flyers og plakater. Desuden kontakter Morten ”Bryggebladet”, og i samarbejde med Johannes får de udarbejdet et lille notat til avisen.

I løbet af maj og juni indrettes kælderen, en ende af magasinet, og de frivillige møder den grafiske designer og modtager flyers, der uddeles rundt omkring på Københavns litterære caféer, boghandlere og antikvariater, spillesteder, spisesteder og biblioteker.

I løbet af juni, får vi stablet det første arrangement på benene, hyrer forfattere helt op til tre-fire måneder frem, og den sidste torsdag i juni debuterer ”Kælderlæsninger” på Islands Brygge Bibliotek i deres mørkbelagte kældermagasin på Amager. Rasmus Riiskjær bliver ”house-dj”, der vender plader og spiller musik til hvert arrangement.

Kælderlæsning nummer to finder sted i juli: Eventet er skudt i vejret med et brag, og på blot en enkelt måned fra juni til juli er fremmødet fordoblet.

Hæftet fødes

Johannes foreslår, vi lancerer et hæfte, der indeholder ca. 2 digte per oplæser, der har været med, og udgiver det engang i kvartalet. Det aftaler vi på et fælles møde.

Foto: Zarko Ivetic

Kælderlæsning nummer tre foregik sidste torsdag i august, her var vi ca. 70, og den 28. august udkom ”Hæftet”, der indeholder samtlige digte, der er blevet læst op. Vi fik frivillige tegnere, Michael Schiøler Tingsgård, Jesper Rasmussen, Elisabeth Torres, Maria Teglgaard og Kasper, til at illustrere 25 forsider ud af de 102 hæfter, vi havde printet via hjælp fra bibliotekarer på Islands Brygge Bibliotek. De blev håndsyet af de tre frivillige og skåret til af Eks-Skolens Trykkeri. De resterende 77 hæfter laves med en generel rød forside og forsidelayout laves af Johannes veninde Maria Teglgaard. Selve designet i hæftet er udarbejdet af Johannes Bech Dalsgaard.

Gå ikke glip af de næste kælderlæsninger, der finder sted den 25. september og den 30. oktober på Islands Brygges Bibliotek kl. 19.00-21.30. Og skriv til mig (kaelderlaesninger@gmail.com), hvis du selv har noget, du gerne vil læse op.

Cæcilie Sylvest Brix Møller

NB. Kælderlæsnings Facebookgruppe finder du her.

Foto: Zarko Ivetic