27. november 2014

BADASS - IVA studerendes nye initiativ

Reportage

En ny faglig studenterforening er skudt op på IVA. Bibliometric And Data Analysis Student Society er født af studerendes hunger efter mere dataanalyse og bibliometri. Deres første arrangement løb af stablen 5. nov.

BADASS er en studenterforening, der interesserer sig for bibliometri og dataanalyse. Den er oprettet af studerende med støtte og hjælp fra ph.d.-stipendiat Lorna Elizabeth Wildgaard og adjunkt Alesia Ann Zuccala. Og nej, det vrimler ikke med faglige studenterforeninger på IVA, så det er ”thumbs up” til det nye initiativ.

Formålet med BADASS er at skabe et nyt fagligt forum for studerende, et forum hvor de kan få relevante IT-færdigheder og sparring indenfor bibliometri og dataanalyse. BADASS’ styregruppe ønsker, at medlemmerne kan dele deres viden med hinanden og skabe et netværk med andre studerende. Udover at medlemmerne deler viden med hinanden, og f.eks. undervises i hvordan man bruger et bestemt program, ønsker styregruppen at få fat i eksperter på IVA, andre uddannelsesinstitutioner og på arbejdsmarkedet, som kan komme og holde oplæg eller tutorials om bibliometri og dataanalyse.

Internationalt besøg og mesterlære

Den femte november 2014 var en vigtig dag for BADASS, hvor de sammen med Alesia Ann Zuccala inviterede til et internationalt foredrag om bibliometri og altmetrics. Dr. Rodrigo Costas var inviteret fra Center for Science & Technology Studies i Holland og gav sin spændende forelæsning “A new landscape of sources and metrics: the emergence of ‘altmetrics’” for en nær fyldt festsal på Birketinget. I sin forelæsning beskrev Dr. Costas den nyeste palet af ressourcer og værktøj, som har banet vejen for alternative måder at måle bibliometrisk data på, deraf navnet – ”altmetrics”. Værktøjerne gør det muligt at overvåge, hvordan forskningsresultater bliver læst i Mendeley, tweeted på Twitter, delt på Facebook og nævnt i blogs, aviser og magasiner.

Om eftermiddagen var der Master Class med Dr. Costas, som blev afholdt i et computerlokale i Birketinget 6, så alle kunne få hænderne på tasteturet og få erfaring med værktøjerne. Der var flere af Alesia Ann Zuccalas studerende tilstede, som hun underviser i bibliometri på tredje semester.

Foto: fra venstre Mads, Lorna, Heta og Alesia.

Foto: fra venstre Mads, Lorna, Heta og Alesia

Med til Master Class

Insight IVA fangede en af de studerende efter master class’en og spurgte ind til hendes deltagelse:

“Jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive om i min eksamensopgave (red. i bibliometri på 3. sem.), så jeg tænkte, at det her ville sparke mig i gang. Det har det så ikke gjort.“ – siger hun og griner. “Men jeg har lært meget om Excel. Faktisk har jeg lært mere om Excel i dag, end i hele mit liv. Jeg er lidt OCD anlagt, så det her felt er godt for mig. Man sætter ting i kasser og sådan. Men hvad fanden man skal bruge det til, er jeg stadig spændt på. Vi må se, hvad fremtiden bringer. Det har i hvert fald været mega spændende! Der er ikke noget ved denne uddannelse, jeg ikke synes er spændende, så jeg har svært ved at begrænse mig. Jeg dukker op til BADASS arrangementer igen, hvis det lige passer. Det skal passe med, hvad jeg ellers har gang i uddannelsen. Men jeg er blevet positivt overrasket. Det var ikke så tørt, som forventet.”

Også en anden studerende fra Alesias 3. semesterkursus kom med sine bevæggrunde:

”Jeg fik anbefalet denne master class af min underviser Alesia, og så tænkte jeg, at det lød som et spændende tilbud. Jeg er kommet med et åbent sind uden for mange forventninger. Jeg skal ikke bruge emnet til min opgaveskrivning, men kan godt lide at dukke op og blive overrasket, når der arrangeres noget fagligt for os studerende.”

BADASS studerende

De mest BADASS studerende, er de fire, som sidder i styregruppen. Det er gruppeadministratoren Heta Mikkonen (5. sem.), Mads Breum (8. sem.), Kasper Bruun (8. sem.) og Lisa Sutherland (udvekslingsstuderende). Det er dem, som sørger for, at der kommer spændende forelæsninger og master classes.

Styregruppen arrangerer lunchmøder (”brown bag meetings”) og tutorials, men alle gruppemedlemmer har indflydelse på, hvad aktiviteterne handler om. Hvis man vil holde oplæg eller en tutorial om et relevant emne, skal man bare sige det. Og hvis man er interesseret i et emne, som man ikke ved særligt meget om, men gerne vil lære mere om det, kan man foreslå, at BADASS skal have et oplæg eller en tutorial om det. Styregruppen vil så prøve at få fat i nogen, som ved meget om emnet, og få endnu et spændende fagligt arrangement op at stå.

Hvordan starter man en studenterforening?

“Det var mig og nogle andre studerende, som var lidt frustrerede over, hvor lidt undervisning vi fik i dette fag. Og man gider ikke lære det helt alene derhjemme. Så er det bedre at lave en gruppe, så vi kan dele viden og lave workshops, networke og så videre”, forklarer Heta.

Mads fortsætter – ”Det er fordi så mange fag egentlig fokuserer på kulturformidling. Hvis man endelig går over i dataanalyse, så er det oftest brugeradfærd og brugerundersøgelser, der er fokus i stedet for de systematiske og metodeorienterede ting. Det er noget som Kasper og jeg har savnet meget. Vi er fire-fem fra vores årgang, som er virkelig vilde med den mekaniske og systematiske tilgang til faget. Den helt hardcore dataanalyse som fremfinding af data, bliver lidt ignoreret herude. Jeg håber, vi kan få sparket lidt til studieledelsen på IVA, så vi kan få mere fokus på de tekniske områder.”

I øjenhøjde med arbejdsmarkedet

Målet for BADASS er, at få bibliometri og den systematiske informationsvidenskab til at få en større plads på IVA. Det drejer sig om at få flere kompetencer end dem, der bliver budt i undervisningen og komme mere på niveau med arbejdsmarkedets evner.  Og så er det rigtig hyggeligt at socialisere med de andre studerende i et fagligt skær.

Next meeting

The next BADASS brownbag meeting is on November 24th from 12.15 to 13.00 in C6.02. No registration required, just show up with your lunch and hear about Scopus and Publish or Perish. Hope to see many of you there!

Kasper er studentermedhjælper hos DAMVAD – Nordic Socioeconomic and Policy Consultancy, hvor han laver bibliometri. Her har Mads også arbejdet. BADASS har på tegnebrættet, at få nogle fra Damvad ud og fortælle, hvorledes de bruger bibliometri i det private. BADASS er ikke kun interesseret i bibliometri på et teoretisk plan, men også i, hvordan det reelt bliver brugt ude på arbejdspladser i Danmark og udland.

”Da vi selv havde om bibliometri, synes jeg, der manglede en vinkel på, hvad emnet reelt bliver brugt til, udover at være et nørdet forskningsområde.”, indskyder Kasper.

INFO

Er du interesseret i BADASS, så skriv til Heta, wnt441@alumni.ku.dk, eller se nærmere på deres facebookside BADASS @ IVA.