27. november 2014

Med Sarah og Melissa til forskningskonference

Reportage

To specialeskrivende piger forlader deres projekt for at tage på konference. Som udgangspunkt for at gå til hånde. Hvad de ikke havde tænkt på var, at det også blev et indblik i, hvordan forskerne arbejder.

For en måneds tid siden får Sarah Andersen og Melissa Dichmann en mail fra deres specialevejleder Beth Juncker om, at IVA holder konference, og der mangler studerende til at bistå med den praktiske afvikling. Det drejer sig om en nordisk konference med fokus på børnekulturforskning som interdisciplinært videnskabeligt emne.

Rummeligt og fascinerende

Sarah blev med det samme tiltrukket af tværfagligheden og bredden i konferencen:

Det, der med det samme tiltrak mig, var det æstetiske perspektiv og det tværfaglige, og at der var så mange forskellige forskere på konferencen. Både psykologer og folk inden for undervisning, pædagogik, litteratur og meget mere. Det virkede meget rummeligt og fascinerende og slet ikke så stift eller bredt, som man kunne have forestillet sig. Under konferencen fik vi et indblik i selve forskningsprocessen. Nogle var på vej til at indsende deres ph.d., og andre var så tidligt i processen, at de helt åbent sagde, at de endnu ikke præcist vidste, hvor deres projekt ville føre hen. Det var virkelig interessant at se og høre deres kritiske selvrefleksioner over deres egen proces og arbejde. Selv om vi skriver speciale om noget helt andet, så fik vi rigtig meget ud af det. Det var godt at blive mindet om den undervisning, vi har haft i forskningsmetode. Når jeg har skrevet opgaver har jeg benyttet mig meget af den samme metode og næsten hver gang brugt kvalitative interviews og observationer. På konferencen var det rigtig fint at se, hvor mange metoder, der kan bære frugt. Især når man arbejder med børn og kultur.

Small talk med forskerne

Melissa supplerer:

Jeg synes, det var virkelig fedt at få indblik i, hvordan forskerne arbejder og se, at der er et mønster. Vi fik genopfrisket metodetilgangen til et forskningsfelt og set det i praksis. Der var blandt andet en forsker, der arbejdede med æstetik og læring i en vuggetue, og det var virkelig interessant at se et konkret eksempel på metoden og processen. Det var også fedt at se, hvordan mange forskere på konferencen havde brugt de samme teoretikere forskelligt, så det passede ind i deres forskning.  

Vi var også inviteret med til receptionen på Nationalmuseet, og der blev folk lidt mere loose i det. Der var et fedt sammenhold blandt forskerne, og det har også været sjovt at se, hvordan sådan en konference rent praktisk forløber. Hvordan man samler abstracts sammen og sammensætter programmet, og så fik vi også lejlighed til at høre lidt mere om, hvordan man opbygger en forskningskarriere.

Back to work

Sarah og Melissa og nu i gang med deres specialeskrivning igen. De skriver om kunstmuseer og har sat sig for at undersøge et helt særligt fænomen, som de kalder 'After dark events'. Det handler om, at museet udvider åbningstiden til kl. 22 og inviterer publikum, særligt unge, ind til dj og drinks og en helt anderledes form for museumsformidling. De har udvalgt 3 cases: Statens Museum for Kunst, ARoS og Brandts. Den første hedder SMK Fridays og her kan man slappe af med en drink, lære kunsten bedre at kende og opleve art talks, musik, film og et gadekøkken. På ARoS er der etableret en klub, der hedder ARoS27, der byder på lounges med DJ, drinks og introduktion til særudstillingerne. I Odense kan man komme til Brandts Lounge, og måske få musik, kolde øl og kunst til at gå op i en højere enhed.

Hvad er et rigtigt museumsbesøg?

 -Vi har allerede interviewet personer fra de tre museer, og noget af det, de talte meget om var, at det handlede om at skabe et trygt miljø og sænke dørtærsklen, så der kommer flere ind på museet. Mens vi sad og lyttede og analyserede vores interviews fik vi også lyst til at diskutere, hvad er et "rigtigt" museumsbesøg. Vi synes, der var en tendens til, at bare man havde været indenfor, taget en øl og tjekket Instagram, så var det et museumsbesøg, hvor vi nok synes, det også kunne handle om, at man fik en kunstoplevelse med hjem.

Der var faktisk noget interessant på konferencen, som vi måske kan bruge i forhold til vores speciale. Det var teorien om 'det atmosfæriske' og det immaterielle, der skal være med til at understøtte eller skabe en bestemt stemning. Det kan være interessant for os at se nærmere på, hvilke artefakter, man vælger på museerne for at skabe den trygge stemning i forbindelse med de unges besøg.

Det kan varmt anbefales at hjælpe til. Det giver rigtig meget mere end man lige tænker. Man burde gøre  det meget mere, altså invitere de studerende indenfor bag de lukkede forskningsdøre, så vi kan få et indblik i de faglige diskussioner. På de to dage, vi var på konferencen, har vi lært så meget.

FAKTA

BIN konferanse 2014 fandt sted den 6-7.november og Gitte Balling fra IVA var med i styregruppen. Læs mere om konferencen og programmet