12. april 2016

Data science skaber nye kompetencer

TEMADAG

Den 14. januar holdt DBC et arrangement om data science, hvor bl.a. Bo Weymann fra IVAs aftagerpanel holdt oplæg om tiltag og potentialer inden for feltet.

Foto: Lone Rasmussen, DBC

Dagen satte fokus på de muligheder, som data science rummer, og programmet bestod af oplæg om bl.a. big data og machine learning samt prisoverrækkelser til deltagerne af en konkurrence om at lave den bedste kultur-app.

Professor Christian Igel. Foto: Lone Rasmussen, DBC

Christian Igel, professor på Datalogisk Institut ved KU, holdt oplæg om ”Machine Learning for Science and Society”. Han forklarede, at maskinlæring forvandler data til viden ved at observere et fænomen, konstruere en model af det og bruge denne model til at lave forudsigelser, der kan løse en bred vifte af opgaver og problemer. Bl.a. kan det hjælpe med at lave mere præcise screeninger for brystkræft, kontrollere atomvåben-tests og udarbejde prognoser for Alzheimers.

Professor Bjarne Kjær Ersbøll. Foto: Lone Rasmussen, DBC

Bjarne Kjær Ersbøll, professor og sektionsleder fra DTU Compute, holdt oplægget ”A View on Big Data”. Han fortalte om definitionen på big data, og hvordan det kan anvendes til f.eks. at kortlægge adfærdsmønstre hos mennesker. Han præsenterede desuden projektet BIG1, der går ud på at kortlægge potentialet for innovation og vækst i fødevaresektoren ved at udnytte big data. Formålet er at forbedre dyrs helbred samt at højne kvaliteten og sikkerheden i fødevarer.

Chefstrateg Bo Weymann

Endelig holdt Christian Boesgaard og Bo Weymann, hhv. udvikler og chefstrateg i DBC, et fælles oplæg om ”Data Science i DBC’s udvikling”. Christian Boesgaard fortalte om, hvordan DBC implementerer data science og fremsatte eksempler på, hvad det bruges til i praksis – f.eks. at tilknytte metadata automatisk til artikler.

Bo Weymann supplerede med et kort oplæg om, hvorfor DBC anvender data science. Han pointerede, at bibliotekariske kompetencer er værdifulde, og at data science er et strategisk værktøj, som kan bringe disse kompetencer ind i nye, innovative kontekster. Biblioteksbrugere vil gerne have digitale løsninger og tjenester, men det er meget krævende at samle og skabe metadata i de mængder, som brugerne efterspørger. Derfor har DBC forsøgt sig med eksperimenter i machine learning og data science, som kan hjælpe med at samle metadata, skabe nye taksonomier fra datasæt og forbinde dem med hinanden. Strategien er at gøre noget i praksis, som har høj værdi for slutbrugerne. Det er en ny udfordring for informationsspecialister og bibliotekarer at håndtere disse store datasæt og fungere som et mellemled til brugerne, når det kommer til f.eks. anbefaling af litteratur.

Lektor Rune Eriksson
























Ind imellem oplæggene blev DBC-prisen til årets speciale uddelt. ITU-studerende Oline Møller-Thomsen vandt for sit speciale ”Fra adgang til tilgængelighed”, der sætter fokus på, hvordan bogbranchen kan overleve den digitale tidsalder. Det kan i den sammenhæng bemærkes, at hendes stolte stedfar, lektor Rune Eriksson fra IVA, sad med blandt publikum.

Se flere billeder fra arrangementet:

Foto: Lone Rasmussen, DBC

Foto: Lone Rasmussen, DBC




















































































Af Helle Saabye