10. november 2015

Den cyklende bibliotekskonference

KONFERENCE

De kommer fra hele verden og cykler fra bibliotek til bibliotek i strålende sol og silende regn. Mandag den 7. september kom 80 cyklende bibliotekarer til IVA i Aalborg, hvor de blev beværtet med nyttig viden og lækker mad.

De kæmper bibliotekernes sag

Den cyklende bibliotekskonference går under navnet Cycling for Libraries og har været en årlig tradition siden 2011, hvor en gruppe finske bibliotekarer fik ideen. De rullende bibliotekarer har gennem årene lagt vejen gennem Tyskland, Sydeuropa, Nederlandene og Baltikum, og i år gik turen til Skandinavien med start i Oslo og mål i Aarhus med besøg på Dokk1. Formålet med turen er dels at øge opmærksomheden på bibliotekernes samfundsværdi og dels at øge videndeling på tværs af landegrænser. 80 cyklister fylder godt på de lokale cykelstier, og det går derfor ikke ubemærket hen, når bibliotekskaravanen cykler på tværs af lande. Undervejs var der mulighed for at melde en udfordring ud til sin cykelmakker og få en fokuseret snak om et emne fra ens helt egen dagligdag.

Insight IVA var med i Aalborg, da de 80 bibliotekarer rullede op foran IVA. Her blev de modtaget af biblioteksleder Lisbeth Rasmussen fra IVA-Biblioteket samt professor Pia Borlund, lektor Helene Høyrup, lektor Lars Konzack samt studerende Kristine Højen, der holdt oplæg for de trætte men også vidensbegærlige bibliotekarer.

Netværk på hjul

Bibliotekschef Bo Jacobsen fra Vesthimmerlands Biblioteker har været en af drivkræfterne bag Cycling for Libraries 2015, og for ham går det personlige venskab og de sociale oplevelser hånd i hånd med den faglige sparring om biblioteker med input fra hele verden.

Bo Jacobsen i samtale med Lisbeth Rasmussen

"Noget af det, der var nyt for mig, var at høre om den nye bibliotekslov i Norge, der er fra 2014. Her har bibliotekerne fået en forpligtelse til at være debatskabende og inddrage debat og demokrati som en del af bibliotekets aktiviteter. Lige nu er de så i fuld gang med at diskutere, hvordan man så vil håndtere det, og om man kan lægge hus til alle mulige arrangementer, også de politisk kontroversielle. Det fremherskende synspunkt er, at man vil lægge hus til alle de arrangementer, der holder sig inden for rammerne af norsk lovgivning."

"Men den nye lov stiller også krav til bibliotekarens rolle, og der var generel enighed om, at bibliotekaren skal blive en form for moderator i disse debatter, og det skal de klædes på til. Der skal måske uddannes personale, der kan styre debatten, når meninger brydes og skarpe holdninger skal være i samme rum."

"Cykelturen giver et fantastisk sammenhold. Vi kommer tæt på hinanden og lever sammen i 24 timer i døgnet. Jeg har sovet i dobbeltseng med to forskellige mænd! I Norge var vi udsat for kaskader af vand, og tit måtte vi finde alternative ruter, fordi tunnelerne var oversvømmet. Vi får mange kontakter, som vi udnytter efterfølgende, fordi vi er venner på Facebook. Så vi kan hele tiden følge med i, hvad der sker på en række biblioteker ude i verden."

Cerasela Georgescu fra Rumænien, Mariel Geens fra Belgien og Jean-Hugues Morneau fra Frankrig fortæller her om deres indtryk fra turen.

Cerasela Georgescu

Fantastisk, at jeres biblioteker holder så meget åbent

"Alt her har været en meget stor oplevelse for mig, både landskaber, huse og biblioteker. Det hele har været nyt for mig og har givet mig mange indtryk. Jeg synes jeres måde at indrette folkebiblioteker er meget fin, så alle kan mødes, både børn og voksne, og I har meget plads. Det er jo også utroligt, at jeres universitetsbiblioteker holder så meget åbent. Jeg kan rigtig godt lide den ide, at biblioteket arbejder ud fra sine egne ideer og har forskellige temaer i forhold til indretning, som for eksempel den røde linje i Hjørring Bibliotek. Det er anden gang, jeg er med på Cycling for Libraries, og jeg lærer rigtig meget hele tiden."

- Cerasela Georgescu, Rumænien

Mariel Geens

Vi skal ikke skabe nye ting bare for at være nye

"Der er så meget, jeg kan tage med mig hjem. Jeg så en interessant ting på Hjørring Bibliotek, hvor de havde microfilm med gamle aviser, som de havde fået omstillet til nye medier. Det var en fin måde at forbinde tradition med nye medier. Jeg og mine kolleger er meget interesseret i at tænke nyt, så jeg skal hjem og dele ideer og fotos og håber så, at flere bliver inspireret. Innovation skal være bedre end gamle løsninger – det skal ikke bare være for at gøre noget nyt. Vi har alle sammen travlt og vil ikke have ekstra arbejde men gerne blive mere effektive med de ressourcer og den tid, vi har. Vi skal ikke smide alt væk. Det handler om at tænke ud af boksen, og smide de barrierer ud man har i sit hoved og i sit bibliotek, og det er ikke altid så let, hvis man ikke har så meget indflydelse."

- Mariel Geens, Belgien

Jean-Hugues Morneau

Det føles, som om biblioteker betyder noget for jer

"Alt, hvad vi har set på turen, har været imponerende. Man fornemmer, at I har helt andre muligheder, end vi har i Frankrig. I har fantastisk smukke bygninger, flot arkitektur og især den flotte indretning med designede møbler og så det, at I tager udgangspunkt i brugernes behov. Man kan se, at I har de økonomiske ressourcer, og man fornemmer, at bibliotekerne bliver godt behandlet rent politisk. De repræsenterer helt åbenlyst en vigtig funktion og service."

"I Frankrig har vi ikke nogen national bibliotekslov. Et offentligt folkebibliotek vil være lagt ind under den pågældende kommune og borgmester. Hos os vil det også være helt umuligt at få ansættelse på et bibliotek, hvis man ikke har en decideret biblioteksuddannelse. Det er en skam, for vi kunne virkelig have brug for inspiration udefra. Vores bibliotekssystem er meget hierarkisk og stift, alt skal komme ovenfra, og det kan gøre udviklingsprojekter til lidt af en udfordring. Men der er biblioteker, for hvem det lykkes, og det er derfor, vi er her i dag."

- Jean-Hugues Morneau, Frankrig