30. juni 2015

Find din indre oprører

INTERVIEW

Tine Jørgensen er forkvinde for Bibliotekarforbundet og spritnyt medlem af IVA's aftagerpanel, og hun interesserer sig brændende for uddannelsen på IVA. Insight IVA mødte hende til en samtale om fag og job.

Foto: Jakob Boserup

 

Hvorfor valgte du uddannelsen på IVA?

Uddannelsen tiltalte mig især, fordi man kunne så meget mere, end man lige tror, og jeg kunne godt lide at prikke til folks bevidsthed om, hvad en bibliotekar er. Ting er ikke så statiske, og det er sundt. Det er en udfordring, jeg godt kan lide. Det er nok også grunden til, at jeg er blevet formand for Bibliotekarforbundet. Det er lidt en kæphest for mig at understrege, at der ikke er en "rigtig" bibliotekar. Vi har nogle grundlæggende kompetencer, som vi kan sætte i spil i mange forskellige sammenhænge. 

Hvordan fik du dit første job?

Jeg begyndte at læse ansøgninger længe inden, jeg blev færdig. Det er en god idé at melde sig til jobbaser og begynde at afkode det sprog, der bruges. Jeg lod mig heller ikke afskrække af, at jeg ikke kendte Prince2, for så må man starte med, at man ved noget grundlæggende om søgning. Man plejer at sige, at kvinder kun søger et job, hvis de lever 100 % op til alle jobfunktioner. Men når jeg hører sådan nogle statements, så prikker det til min indre oprører, og så tænker jeg, at jeg skal da vise dem...

For mig har det også været super godt at være studentermedhjælp både på folkebiblioteker og i private virksomheder. Jeg skrev speciale om business intelligence, om hvordan data kan håndteres, og hvordan man anvender videndeling i et strategisk perspektiv.

Tine Jørgensen
Foto: Jakob Boserup

Jeg tog 5. semester i England, og da jeg kom tilbage, valgte jeg også fag på både Københavns Universitet og IT-universitetet. Jeg fik stykket en uddannelse sammen, der måske var meget bred men til gengæld gav mig mange muligheder. Og det er virkelig afgørende at få luft og få lov til at se tingene udefra.

Jeg tog også til karrieredag på CBS og fik snakket med en masse virksomheder. Når man har et lille fagområde som vores, så skal man minde folk om, at man eksisterer. Men det, der virkelig satte gang i det første job, var, at jeg begyndte at kigge efter Graduate Programmer. Jeg fik mit første job som salgsgraduate hos IBM, og efter 10 måneder fik jeg job som projektleder samme sted.

Opbyg jeres egne netværk

Når man kommer ud i en privat virksomhed, bliver det rigtig vigtigt at have et netværk i ryggen som for eksempel Bibliotekarforbundet. Da jeg blev færdig, havde jeg ikke hørt om records management og arkivfunktioner i private virksomheder, og det var ærgerligt. I dag sidder jeg i IVA's aftagerpanel, og vi vil gerne være med til at få øje på nyt og åbne døre for kandidaterne på arbejdsmarkedet.

Den stærke kombination

Jeg ved ikke, hvor mange der egentlig føler sig som kulturformidlere i dag. Der er ikke så mange, der kalder sig det – de arbejder måske mere som bibliotekarer. Jeg synes, man lidt har glemt, at biblioteket er kultur. Det er den største og mest nære kulturinstitution, man har. Det handler om dannelse, og det skal vi måske holde fast ved i stedet for at proppe alt muligt ind i biblioteket. Vi skal stole på vores faglighed og kompetencer, for de holder. Det er fint nok, at der er borgerservice mange steder, men det er spild af tid i forhold til ressourcer. Det er vigtigt, at biblioteket findes som et sted, hvor man kan møde litteraturen og kulturen i alle dens former, og det er kulturbaggrunden, der skiller os ud fra andre. Jeg ved noget om kulturanalyse og segmentanalyse, og det giver den helt rigtige ballast, når jeg skal diskutere med en IT-specialist. Det stærke er, at man både har kulturen og informationsvidenskaben. Vi er og bliver ikke programmører, vi ligger i et kreativt spændingsfelt.

Har du 3 gode råd til studerende på IVA?

Undersøg det jobmarked, der er. Det er bredere, end man tror, men det betyder ikke, at I ikke skal vælge fag med hjertet. I skal helt klart være strategiske og prøve at se, hvad der er behov for, men der skal stadig være plads til hjerteblod. Lær virksomhedernes sprog. Og hjælp hinanden, brug hinanden, skab netværk og tag til gå-hjem-møder i BF! Dyrk det faglige. Da jeg blev studenterobservatør i BF og gik til arrangementer på Biblioteksskolen som Ordrige Onsdage, hvor der blev diskuteret alt muligt spændende, så skete der lige pludselig nogle ting, der gjorde, at det både var fagligt og socialt.