30. december 2014

Gør som mig – tag i praktik på et folkebibliotek

INTERVIEW

Jeg har været i praktik på Christianshavns Bibliotek. Mit primære fokus var arrangementer, men jeg fik samtidig indblik i andre daglige bibliotekaropgaver og lærte rigtig meget - både personligt og fagligt.

Jeg har været i praktik på Christianshavns Bibliotek. Mit primære fokus var arrangementer, men jeg fik samtidig indblik i andre daglige bibliotekaropgaver og lærte rigtig meget - både personligt og fagligt.

Mit budskab er at søge uopfordret, for arbejdspladsen ved ofte ikke, at de mangler en som dig! Det værste der kan ske er, at du får et nej. Jeg søgte uopfordret, og det har jeg bestemt ikke fortrudt.

Småt er godt

Det kan også være en fordel at komme i praktik et lille sted. Det kan gøre, at du ikke er bundet til én type arbejdsopgaver, men kan komme til at lave en masse forskelligt.

Christianshavns Bibliotek har 4 bibliotekarer og 2 skrankemedarbejder samt nogle vikarer. Det er et ret lille bibliotek, og der var ikke to dage var ens. Det betød, at mine arbejdsopgaver varierede utroligt meget.

Nu kan jeg sætte ord på mine kompetencer

Inden praktikken var det enormt svært for mig at sætte ord på mine kompetencer. Når man ”bare” studerer og skriver opgaver, bruger man ikke sin viden i praksis på samme måde. Dette er der blevet lavet om på i praktikken. Jeg fik brugt mange af de teorier, jeg har lært, i praksis, og det var utrolig rart. Jeg kunne f.eks. bruge noget af det, jeg lærte i IAS, når jeg skulle søge i biblioteksbasen. Lige pludselig kunne jeg huske noget teori fra IAS og bruge det i praksis. Dette overbeviste mig om, at jeg har nogle kompetencer, som jeg kan bruge, og som kommer til mig, når det er nødvendigt.

Min hovedopgave har som sagt omhandlet arrangementer. Jeg har været tilknyttet både børne- og voksenbiblioteket og har derfor beskæftiget mig med arrangementer til både børn og voksne. Jeg har afviklet alt fra kreativ workshop for børn til filmklub for voksne. Så jeg har været med i hele processen omkring at idéudvikle, planlægge og afvikle et arrangement. Jeg har også observeret og været med til en masse forskellige typer arrangementer.

Praktikken har gjort mig mere sikker

Inden praktikken havde jeg en idé om, at jeg godt kunne se mig selv arbejde på et folkebibliotek. Men jeg vidste ikke, hvordan hverdagen forløb. Det har jeg fået et indblik i nu. Jeg er blevet overbevist om, at det sagtens kan være et job for mig. Nu er jeg dog blevet i tvivl, om jeg helst vil være børne- eller voksenbibliotekar, da jeg finder begge dele spændende. Derfor kan et praktikforløb bruges, til at be- eller afkræfte, om det er den vej, du skal gå, når dit studie er slut. Praktikken er på 20 timer, og med det timeantal er det muligt at komme omkring en masse forskellige ting og arbejdsopgaver. Derfor kan jeg kun opfordre til at udnytte den mulighed for praktik, som findes på kandidaten, du får en masse kompetencer og erfaringer, som du kan bruge, når du er færdiguddannet.

Hvis du vil høre mere om mit praktikforløb, er du velkommen til at skrive til mig på iersgaard@yahoo.dk eller hive fat i mig, når du ser mig på IVA i København.

Iben Helding Ersgaard – kandidatstuderende i København.