24. september 2013

Historien om en biblioteksfilm

Forskning

Hvordan gjorde man reklame for et bibliotek i 1922? Lektor Martin Dyrbye fra IVA har gjort et interessant fund og skrevet om formodentlig verdens ældste biblioteksfilm i en engelsksproget forskningsbaseret antologi, som netop er udkommet i august 2013.

Bibliotekarerne kender sandheden

Vi er i 1922. To herrer møder hinanden på gaden, letter høfligt på hatten og taler om, hvorvidt en person er en romanfigur eller en person fra det virkelige liv. De kan ikke blive enige og opsøger derfor det lokale folkebibliotek, hvor en tjenstvillig bibliotekar hjælper dem med at opklare problemet.

Bogbilen rykker ud

Det er i alt korthed drejebogen for den allerførste biblioteksfilm, som videns- og mediehistoriker Martin Dyrbye har fundet i arkiverne. Fokus i biblioteksarbejdet dengang som nu er oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Filmens manuskript er skrevet af bibliotekspioneren Jørgen Banke til Bogudstillingen 1922 og giver også et interessant samtidigt billede af datidens arbejdende bibliotek. Når det skal gå rigtig stærkt anno 1922, griber bibliotekaren telefonen, afgiver sin bogbestilling, og så starter bogbilen.

"Man kan på en måde sige, at vores nuværende opfattelse af et bibliotek bliver bekræftet i filmen. Et bibliotek formidler viden af vidt forskellig karakter til vidt forskellige mennesker, og der er en meget stor bredde og spændvidde i tilbuddet. Der var ikke mange, der havde telefon i 1922, så filmen viser et billede af et moderne bibliotek, der følger teknologisk med tiden," forklarer Martin Dyrbye.

Et nordisk-baltisk netværk

Lektor Martin Dyrbye

Artiklen om filmen optræder i en ny forskningsbaseret engelsksproget antologi, som lektor Martin Dyrbye også er medredaktør af: Good book, good library, good reading (2013), der er udgivet af det nordisk-baltiske netværk HIBOLIRE, der har fokus på både boghistorie, bibliotekshistorie, læsningens historie, samt digital humanities. Den fagfællebedømte antologi er udgivet af Tampere University Press (ISBN 978-951-44-9142-9.) Bogen indgår naturligvis i den forskningsbaserede undervisning på IVA i faget Bibliotek og samfund på bacheloruddannelsens 3. semester.

Der arbejdes stadig med film om biblioteker, lige fra tekniske film om, hvordan man tilslutter sin e-bogslæser til inspirationsfilm om læseoplevelser. Se eksempler på YouTube.


Af Bodil Christensen