25. marts 2015

Skriftlige tanker fra Island

UDLANDSOPHOLD

Frederik Christian Nielsen er lige kommet hjem efter at have tilbragt et semester på universitetet i Reykjavik. Læs her om hans oplevelser, og nyd billederne fra det fantastiske land.

Island stod for mig som en nærmest magisk destination. Jeg havde været der før. Rejst rundt, vandret, mødt mennesker, smagt og suget til mig. Jeg fik et overordnet indtryk af landet og hovedstaden Reykjavik, som også endte med at danne rammen om mit Erasmus-ophold. Inden jeg valgte at tage derop igen som udvekslingsstuderende, havde jeg desuden udelukkende hørt godt om universitetet i Reykjavik, og da jeg undersøgte nærmere, var jeg ikke i tvivl: Her havde jeg lyst til at være igen; her ville jeg gerne tilbringe et semester af min studietid. 

På egen hånd

Når man tager til udlandet for at studere, er der selvfølgelig nogle praktiske ting, som skal på plads. Første skridt er beslutningen om et specifikt sted – dernæst kommer valg af fag, motiveret ansøgning og eventuelt ansøgning om legater. For mig var det nemt. I forvejen havde jeg næsten ingen faste udgifter, så det eneste, jeg skulle gøre, var at få sendt de nødvendige dokumenter af sted. Processen forløb glidende, og jeg følte mig godt hjulpet på vej af studievejlederne på IVA. 

Og før jeg vidste af det, sad jeg på take off. Jeg hældte musik i ørerne, lænede panden mod den kølige, ovale rude og faldt i søvn et sted nordvest for Norges forrevne klippekyst. Da jeg vågnede igen, var det med udsigt til gletsjere, slumrende vulkaner og utæmmede drømmelandskaber. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle bo. Jeg havde ingen kontakter, jeg havde ingen større planer. Det eneste, der stod lysende klart, var, at jeg var på egen hånd.

Kom i god tid

Jeg havde en måned til at finde et sted at bo og i det hele taget finde mig til rette. Hvis jeg skal komme med et overordnet godt råd til andre studerende, der gerne vil læse et semester i udlandet, er det nok at tage til den pågældende destination et stykke tid i forvejen. Sådan lærer man landet og kulturen at kende på en anden måde, end hvis man bare dropper ned fra himlen og sætter kurs direkte mod universitetet og undervisningen. 

Inden studiet begyndte den 1. september, havde jeg allerede fået et mindre netværk bestående af andre studerende fra forskellige steder i verden samt lokale. Dette kræver selvfølgelig, at man for eksempel tør at sætte sig ind på en bar eller en café og møde nye mennesker, men når man er alene i et andet land, sker det helt af sig selv.

Studiemiljøet på Island, i hvert fald på universitetet i Reykjavik, er internationalt, vibrerende og af høj kvalitet. Jeg følte mig meget velkommen – i bogstaveligste forstand blev jeg taget imod med åbne arme, og det var nemt at indgå på holdene generelt. Jeg oplevede, at stort set alle var engagerede og gerne ville få det bedste ud af undervisningen.

Ikke så meget at rafle om

Jeg har intet dårligt at sige om mit studieophold på Island – det skulle da lige være smagen af  råddent hajkød. Naturligvis er der nogle ting, som skal falde i hak, inden man rent faktisk kan pakke rygsækken, men det er det hele værd. Vi lever i et land, hvor man får penge for at studere. Dette oplever jeg som en overvældende luksus, og jeg følte mig ofte heldig i forhold til studerende fra andre lande, som ikke har de samme muligheder. Hvorfor ikke tage af sted? For mit vedkommende var der ikke så meget at rafle om.

Mine godt og vel fem måneder lige under polarcirklen var både en kulturel, overvældende, vild, intens, lærerig og fagligt stimulerende oplevelse. Set i bakspejlet står det nærmest som en lang drøm, men det var en god en af slagsen. Og så husker jeg det hele.

Ny international profil

Jeg tilbragte mit femte semester på Island, og nu skal jeg i gang med sjette semester på IVA. Dette indebærer blandt andet et bachelorprojekt, hvorefter der står kandidat på skemaet. Om mine fag på Island bliver direkte relevante i forhold til en fremtidig kandidat er svært at sige, men der er ingen tvivl om, at jeg er blevet mere internationalt orienteret. Mit engelske er blevet helt flydende, og det gør mig ikke så meget, om undervisningsmaterialerne lige er på dansk eller engelsk. Sådan er det at studere i udlandet. Man er tvunget til at udvikle sig.  


Smeltevand fra en af Islands mange gletsjere


Udsigt fra Helgafell ved byen Stykkishólmur – hvis man har set filmen The Secret Life of Walter Mitty, vil man sikkert genkende navnet


Årets første (synlige) nordlys, her fanget ved Seyðisfjörður på østkysten


Ryan (til højre) og jeg blaffede 2500 kilometer rundt omkring på Island, denne gang med uret, i selskab med franskmanden Jérémy


Islandsk flag ved solnedgang – på Island er det ikke sjældent, at farver skifter farve




















Is og sol


Udsigt fra Helgafell ved byen Stykkishólmur mod sydvest


Om sommeren løber mange heste vildt, indhegnet af bjerge og hav


Roligt øjeblik i kulturhuset Harpa, Reykjavik, september


Sol og is

















En tidlig morgen et tilfældigt sted på Island. Billedet er taget i forbindelse med et spontant road trip med folk fra henholdsvis Spanien, Mexico, Holland, Malaysia, Frankrig og Tyskland. Vi er der et sted; man kan bare ikke se os

















I det fjerner buldrer Holuhraun. Vulkanen gik i udbrud den 31. august 2014 og fortsætter ufortrødent i skrivende stund. Kort tid efter billedet blev taget, kyssede jeg Gandalf på kinden en sen aften i Reykjavik