8. marts 2017

Softwarekunst

Kunst

Værket hedder "Netlæser", og kunstneren hedder Jacob Nielsen. Det består af to computerskærme, der viser internettet gennem en alternativ webbrowser: Den ene skærm viser struktur uden indhold, den anden indhold uden struktur.


  

Hvis man går gennem Videncenteret på 1. sal, opdager man, at der i en af nicherne er stillet to skærme på højkant. Men noget er helt galt, for den ene skærm viser en masse tomme rubrikker, og den anden en flot mosaik af ord og billeder, der har lagt sig hulter til bulter nede i bunden af skærmen. Det er Jacob Nielsens nyeste softwarekunst, specialdesignet til IVA, og min første indskydelse er at taste IVAs hjemmeside ind i værket for at se, hvad der sker. Hele siden går i opløsning, og alle elementer i form af ord, overskrifter og billeder daler én ad gangen og i tilfældig rækkefølge ned over skærmen, mens de blidt puffer til hinanden for til sidst at lægge sig til rette i en form for dekorativ collage. Hvis jeg ikke havde tastet noget, så ville netlæseren vælge en ny og tilfældig side hvert kvarter og gentage øvelsen.

Jeg får lyst til at spørge Jacob Nielsen, hvorfor værket virker sjovt, nærmest befriende på mig, når han i virkeligheden laver sjov med al vores gennemtænkte formidling af information.

Hvad har inspireret dig til at lave dette værk?

"Vores samfund i dag er så infiltreret af digitale medier. De er overalt, og derfor synes jeg, det er vigtigt at udsætte dem for billedkunstnerisk refleksion.

For mig at se er der en tendens til at opfatte computere og software som sådan nogle rationelle, fasttømrede størrelser. Grænsefladerne forsvinder nærmest for os i vores daglige brug af computeren, fordi de er designet således, at de altid fremstår neutrale, velkendte og forudsigelige. Jeg kan godt lide at ruske op i forventningerne til maskinen og de betydningslag, der er indlejret i dens grænseflader. Software er jo ikke et objektivt redskab til at formidle information; mediet presser sin egen logik ned over indholdet, og der sker en hel masse bag brugergrænsefladerne, som de færreste forstår eller forholder sig til. Mediernes form har stor indvirkning på verden, og man må være bevidst om, at der er en lang række interesser indlejret i den kode, der driver maskineriet – det kan være markedsøkonomiske, politiske eller ideologiske interesser.

Jeg finder det interessant at bruge computermediet som et materiale frem for som et redskab til at producere kunstneriske udsagn. Det vil sige, at jeg dels bruger computerkoder til at skabe mit værk og dels bruger mediet og den informationsteknologiske kultur som indholdsmæssigt materiale i værket." 

Hvad vil du gerne opnå med dit værk?

"Det er et konceptuelt værk, forstået på den måde, at det præsenterer en idé til en alternativ måde at præsentere internettets informationer på. Det er et interaktivt værk, men da det er idébaseret, regner jeg ikke med, at folk vil stå og bruge det hele tiden. Det er et kunstnerisk udsagn, man kan erfare, og i modsætning til kommerciel software udgiver det sig ikke for at gøre noget smart eller nyttigt.

Jeg synes selv, der er en underspillet humor i værket, og jeg håber, at dette aspekt vil vække brugerens nysgerrighed. Måske skal man lige se, hvordan ens egen hjemmeside eller Facebook ser ud i browseren. Måske bliver man en smule forvirret, fordi den ellers genkendelige browsersoftware fungerer på andre præmisser og ikke opfører sig rationelt eller formålsbestemt. Jeg tror, at der i disse greb er et potentiale for at bryde med forståelsesrammer og måske åbne for en genforhandling af den måde, beskueren ser og forstår software og dens kultur på. Det er grundlæggende det, jeg arbejder med i min praksis, men jeg kan godt lide, når kunst fungerer på mange planer og ikke kommer med entydige svar, så der er heller ikke noget entydigt svar på spørgsmålet om, hvad jeg vil opnå med mit værk.

Værkets omdrejningspunkt er information og dé digitale medier, den i stigende grad udbreder sig i – derfor er jeg glad for at kunne præsentere det i Videncenteret på IVA."

Jacob Nielsen er uddannet på Det Jyske Kunstakademi og har en kandidatgrad i informationsteknologi fra Aarhus Universitet. Han har lavet digitale værker de sidste 15 år og har deltaget på en lang række udstillinger i ind- og udland. Læs mere her: www.udkasse.net.

Bodil Christensen