Pamela Pietrucci

Pamela Pietrucci

Lektor

Uddannelse og erfaring

Jeg er Associate Professor i retorik på Institut for Kommunikation på Københavns Universitet. Jeg fik min BA (2005) og MA (2007) i kommunikationsteori fra universitetet i L'Aquila i Italien, og min Ph.D. i kommunikation (2014) fra University of Washington i Seattle, hvor jeg i årene 2008-2014 arbejdede som International Fulbright Fellow. Før jeg flyttede til Danmark, arbejdede jeg også som postdoc og derefter som lektor i kommunikationsstudier på Northeastern University i Boston fra 2014-18. Min position og erfaring som en sydeuropæisk forsker, der er uddannet i USA og som arbejder i Skandinavien, gør det muligt for mig at bygge bro mellem forskellige retorikforskere og forskellige tilgange til retoriske studier. Min internationale uddannelse afspejler sig også i min ambitioner og dedikation til at fremme et mangfoldigt, inkluderende og flersproget læringsmiljø i min undervisning samt i min rådgivning og vejledning.

 

Forskning

Jeg er en kritisk retorik-forsker, der studerer den offentlige diskurs og de kontroverser, der opstår i krydsfeltet mellem videnskab, politik og offentlighed. I min forskning har jeg beskæftiget mig med retorik, der viser potentialet til at bygge bro mellem offentligheden og medieplatforme, lokaliteter og diskursive sfærer, men jeg har også omhyggeligt undersøgt fremtrædende offentlige cases, hvor retorikken har fejlet i denne opgave og har medført brud på højtprofilerede offentlig kommunikation. Overordnet set arbejder jeg med casestudier i krydsfeltet mellem videnskabsretorik, politisk retorik og aktivisme, mine tre hovedområder inden for retoriske studier. Jeg er også interesseret i stedets retorik, materiel retorik, retorisk feltarbejde og nye materialismer inden for retoriske studier. Som det er typisk for retorisk kritik, belyser min forskning generelt casestudier, samtidig med at jeg opbygger ny retorisk teori. Jeg udgiver specifikt på disse områder:

 • politisk retorik, der udforsker populistiske og højreorienterede politikeres (såsom Silvio Berlusconi, Matteo Salvini og Giorgia Meloni) diskursive strategier for argumentativ tvetydighed;
 • videnskabens retorik, der undersøger videnskabsfolks retoriske fiaskoer og succeser, når de overgår fra den tekniske sfære til den offentlige sfære (f.eks. L'Aquila 7, Roberto Burioni og de italienske videnskabsfolk, der kommunikerede under Covid-19 pandemien);
 • offentligt engagement og aktivisme, der analyserer former for offentlig protest og borgerligt engagement som reaktion på politiske, videnskabelige og lokale kontroverser (såsom borgerkomitéer, kreativ- og kunstbaserede former for aktivisme, antivaxere og neofascisternes offentlige protester under pandemien);
 • lokal og stedsbaseret retorisk teori, der konceptualiserer teorier og metoder til at studere lokal og materiel retorik ud fra et økologisk og polythetisk perspektiv og gennem feltarbejde.

I de seneste år med globale pandemier og klimakriser har jeg været fokuseret på at studere udfordringerne for diskurser om videnskabelig ekspertise i krisesammenhænge. Hertil har jeg udforsket fremkomsten af videnskabsrelateret populisme og dens relationer til højreorienteret populistisk retorik, samt videnskabsfolks offentlige arbejde (videnskabsmænds borgerskab, videnskabsaktivisme og videnskabsretorik) og lægfolks engagement i videnskabsbaseret diskurs og rådgivning. Jeg arbejder i øjeblikket på et bogprojekt om videnskab, politik og aktivisme, der udforsker krydsningerne mellem alle disse indbyrdes forbundne tråde med det formål at forbedre den offentlige kommunikation og den offentlige forståelse af videnskab https://comm.ku.dk/calendar/2023/science-citizenship/

Jeg publicerer i internationale tidsskrifter om retorik, argumentation og kommunikation. Det er tidsskrifter som Rhetoric and Public Affairs, Poroi: An Interdisciplinary Journal of Rhetorical Analysis and Invention, The Journal of Argumentation in Context, Interface: A Journal for and about social movemenets, Comunicazione Politica, Javnost: The Public, Res Rhetorica, samt i adskillige redigerede peer-reviewed samlinger. Jeg skriver også ofte i offentlige medier som Retorisk Arena eller SERCC (Social Epistemology Review and Reply Collective), og jeg engagerer mig i offentlige lokalorienterede formidlingsaktiviteter eller i videnskabsformidling på sociale medier. Endelig præsenterer jeg jævnligt min forskning på internationale akademiske konferencer, herunder de toårige konferencer i Rhetoric Society of America, Rhetoric Society of Europe og Nordisk Retorikforening eller National Communication Association, International Communication Association årlige kongresser og også specialiserede akademiske begivenheder som SECAT (Scientific Expertise Communication and Trust) konferencen og mange andre.

 

Undervisning

Jeg har undervist i kommunikation og retorik på bachelorniveau i fjorten år og på kandidatniveau i de sidste fem år. På Retorik-uddannelsen underviser jeg regelmæssigt i følgende kurser:

 • på bachelorniveau: Introduktion til Retorisk Teori og Analyse, Retorisk Kritik, Retorik i Samfundet, (jeg har også været gæsteunderviser i: Desinformation og Demokrati).
 • på kandidatniveau: Moderne Teoretiske og Metodologiske Perspektiver, Debatkultur og Retorisk Medborgerskab, Uenighed i Demokratiet.

I min tidligere undervisningserfaring på offentlige og private amerikanske universiteter har jeg også i mange år undervist i kurser i: Public Speaking, Argumentation & Debat, Overtalelse & Retorik, Moderne retorisk teori, Visuel retorik, Retorik & Populærkultur, Introduktion til Kommunikation.

Rådgivning og supervision

Jeg vejleder jævnligt bachelorprojekter og kandidatafhandlinger og arbejder tæt sammen med studerende på Retorik-uddannelsen. Jeg deltager også i ph.d.-rådgivning og committee work. Emner af særlig interesse for mig, som jeg har kompentencer indenfor og derfor kan bidrage med rådgivning indenfor, omfatter men er ikke begrænset til emnerne:

 • ideografisk kritik, kritisk retorik, kritiske retningslinjer for retorisk kritik
 • politisk retorik, populistisk retorik, strategisk manøvrering af composite audiences
 • aktivisme, protester, counterpublics, sociale bevægelser, retorisk medborgerskab og uenighed
 • videnskabsretorik, videnskabs-citizenship, videnskabsaktivisme, videnskabsrelateret populisme
 • retorik om rum og sted, materiel retorik, retoriske feltarbejdsmetoder

Offentlige pædagogiske projekter

Sammen med Kristine M. Berg koordinerede jeg webstedet for projektet Rhetoric & Activism https://www.retoriskarena.dk/retorikogaktivisme/

 

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Neofascist “Thugs,” Pandemic Protests, Populisms: Giorgia Meloni’s Cerchiobottismo and the Rise of Fratelli D’Italia During the Pandemic

  Pietrucci, Pamela, 2023, I: Javnost - The Public. 30, 1, s. 51-66 16 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Muzzling Science? Cultivating Scientists’ Rhetorical Awareness in the Public Communication of Expertise for an Era of Pandemic Fatigue

  Pietrucci, Pamela, 2023, Rhetorical Argumentation: The Copenhagen School. Kock, C. & Lantz, M. (red.). Windsor: University of Windsor, Bind 13. s. 434-458 25 s. (Windsor Studies in Argumentation, Bind 13).

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

 3. Udgivet

  Inventing Local Rhetorics: Towards a topographic critical praxis

  Pietrucci, Pamela, 24 dec. 2022, I: Res Rhetorica. 9, 4, s. 4-28

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 4. Udgivet

  Voltagabbana Rhetorics: Turncoating as a Populist Strategy in Pandemic Times

  Pietrucci, Pamela, 1 jan. 2022, Populist Rhetorics: Case Studies and a Minimalist Definition. Springer Nature Switzerland, s. 49-80 31 s. (Rhetoric, Politics and Society).

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

 5. Udgivet

  Where Did the Rhetoric of Science Go? A Double Review of Landmark Essays on Rhetoric of Science, Case Studies and Issues and Methods, a Two Volume Edited Collection by Randy Harris.

  Pietrucci, Pamela & Gruber, D. R., dec. 2021, I: POROI. 16, 2, s. 1-25 24 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftAnmeldelseForskningfagfællebedømt

 6. Udgivet

  Blasting for science: rhetorical antidotes to anti-vax discourse in the Italian public sphere

  Pietrucci, Pamela, 2020, The Routledge Handbook of language and Science. London and New York: Routledge, s. 319-332 13 s. (Routledge Handbooks In Linguistics).

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

 7. Udgivet

  Scientist Citizens: Rhetoric and Responsibility in L'Aquila

  Pietrucci, Pamela & Ceccarelli, L., 2019, I: Rhetoric & Public Affairs. 22, 1, s. 95-128 34 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 8. Voices from the Seismic Crater in the Trial of The Major Risk Committee: A Local Counternarrative of the "L'Aquila Seven"

  Pietrucci, Pamela, 2016, I: Interface: a journal for and about social movements. 8, 2, s. 261-285 25 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 9. YES WE CAMP! Protest Rhetoric in Times of Disaster

  Pietrucci, Pamela, 1 apr. 2015, I: Comunicazione Politica. 1, s. 43-65 23 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 10. Rhetorical Topographies of Post-Earthquake L'Aquila: Locality, Activism, and Citizenship Engagement

  Pietrucci, Pamela, 2014, ProQuest. 233 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

 11. Strategic maneuvering through shifting ideographs in political discourse

  Pietrucci, Pamela, 2012, I: Journal of Argumentation in Context. 1, 3, s. 291-311 21 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 12. Udgivet

  Ricucire una comunità. Arte pubblica post-disastro come impegno civile.

  Pietrucci, Pamela & Baldini, A., dec. 2022, Street Art tra Estetica e Legge . Baldini, A. (red.). Milano: Edizioni ETS, s. 101-116

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

Udvalgte aktiviteter

 1. Deliberation, dissent and norms of argumentative engagement

  Villadsen, Lisa S. (Arrangør), Bengtsson, Mette (Arrangør), Pietrucci, Pamela (Arrangør) & Kock, Christian Erik J (Arrangør)

  26 okt. 202129 okt. 2021

  Aktivitet: Deltagelse i arrangement eller begivenhed - typerDeltagelse i workshop, seminar og kursus

 2. Science Citizenship, Science Activism and the Public Creation of Expertise

  Pietrucci, Pamela (Arrangør)

  25 mar. 2023

  Aktivitet: Deltagelse i arrangement eller begivenhed - typerDeltagelse i workshop, seminar og kursus

Udvalgte priser

 1. 2020 Article of the Year Honorable Mention by ARSTM

  Pietrucci, Pamela (Modtager), 19 nov. 2021

  Pris: Priser, stipendier, udnævnelser

ID: 200169617