Thore Keitum Fisker

Thore Keitum Fisker

Ph.d. stipendiat, Ph.d.-stipendiat

Medlem af:

    Stemmer, kroppe og følelser - og deres plads i ideologisk identitet og udfoldelse. Det er mine forskningsinteresser.

    I september 2022 begyndte jeg som ph.d.-stipendiat på Sektion for Retorik som en foreløbig kulmination på min optagethed af stemmeføring og kropssprog. Før det arbejdede jeg som stemmetræner og retorisk rådgiver.

    I min forskning undersøger jeg, hvordan stemmen og kroppen skaber mening, affekt og identifikation i mundtlige kommunikationssituationer. Der er blevet skrevet og tænkt meget om, hvordan fx forskellige stemmemæssige træk påvirker publikums opfattelse af taleren - men der er ikke blevet skrevet så meget om, hvordan kroppen og stemmen virker som vigtige steder for ideologisk dannelse. Det undersøger jeg.

    Undervisnings- og vejledningsområder

    Jeg underviser og vejleder generelt i de emner, der handler om actio, stemmeteknik og mundtlig kommunikation.

    I foråret 2023 skal jeg undervise på BA-kurset Mundtlig retorik og rådgivning. På dette kursus skal jeg bl.a. undervise de studerende i, hvordan man som kritiker kan tilgå analysen af stemmer og kroppe i mundtlige kommunikationssituationer i et nymaterialistisk og affektteoretisk perspektiv.

    I efteråret 2022 har jeg undervist på BA-kurset Retorisk praksis og stemmebrug. I løbet af kurset har jeg bl.a. introduceret de studerende på 1. semester til forskellen på skriftlig og mundtlig kommunikation, til stemmeteknik og til actio-analyse.

    For tiden vejleder jeg et BA-projekt om sportskommentatorers stemmer, og hvordan de bidrager til at skabe et nationalt fællesskab omkring den pågældende sportsbegivenhed.

    Primære forskningsområder

    • Actio
    • Retorisk nymaterialisme
    • Stemmens affekt
    • Konstitutiv retorik
    • Doxa

    Aktuel forskning

    I mit ph.d.-projekt undersøger jeg, hvordan stemmer og kroppe skaber mening, affekt og identifikation i politisk kommunikation.

    For tiden er jeg meget optaget af mine amerikanske kollegers undersøgelser af affekt og følelseshåndtering i amerikanske præsidenttaler, og i sammenhængen mellem identifikation, ideologi og affekt i et nymaterialistisk perspektiv.

    Udvalgte publikationer

    1. Udgivet

      Konstitutiv actio: Stemmeføring og kropssprog i retoriske identifikations­processer

      Fisker, Thore Keitum, 2022, I: Rhetorica Scandinavica. 84, s. 60-75 16 s.

      Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

    ID: 318003911