Frida Hviid Broberg

Frida Hviid Broberg

Ph.d.-stipendiat

Aktuel forskning

I mit ph.d.-projekt med titlen "HOW DARE YOU! Vrede, marginalisering og modstand i en samtidig skandinavisk kontekst" undersøger jeg, hvordan vrede manifesterer sig retorisk i vores politiske samtid: Hvad gør vrede? Og hvad sker der, når en ytring opfattes som vred? Med et fokus på protestretorik og sociale bevægelser som #Metoo, Black Lives Matter og Fridays for Future undersøger jeg, hvordan vrede på én gang kan ses som en central faktor for politisk modstand såvel som for retoriske marginaliseringsprocesser.

Med projektet forsøger jeg at nuancere en teoretisk såvel som kulturel tendens til at se vrede som destruktiv og destabiliserende. Jeg viser, hvordan denne tendens manifesterer sig i retorisk i en nutidig skandinavisk kontekst, og hvordan den i praksis resulterer i en retorisk udgrænsning af sociale bevægelser og aktivistisk retorik. I stedet argumenterer jeg for, at vrede kan fungere som en stærk faktor for mobilisering af social modstand, og at vred retorik i sig selv kan være en modstandshandling. Jeg foreslår, at vi kan forstå vred retorik som en queer retorisk form: Vredesytringer er særligt tilbøjelige til at blive cirkuleret, approprieret og have uforudsete retoriske effekter.

Forskningsområder og -interesser

Jeg interesserer mig for følelser i politik, og hvordan der er politik i følelser. Min forskning finder sit teoretiske fundament i berøringsfladerne mellem retorisk teori om agency og affektteori, og mit arbejde er en kritisk viderebygning på forskning i retorisk medborgerskab, deliberation og dissens.

Jeg interesseret mig desuden for retorik, køn og seksualitet, og har bl.a. beskæftiget mig med porno som retorisk form.

Undervisnings- og vejledningsområder

Jeg har undervist i Retorisk Skrivning, og i faget retorisk kritik har jeg varetaget et undervisningsforløb om kritisk retorik, queer retorik, feministisk og postkolonial retorik.

Jeg har vejledt bachelorprojekter om køn, affekt, og følelser i politik.

Udvalgte publikationer

  1. Udgivet

    Farveblinde følelser: Den retoriske marginalisering af den danske Black Lives Matter-bevægelse

    Broberg, Frida Hviid, 2023, I: Rhetorica Scandinavica. 27, 86, s. 46-65 20 s.

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelfagfællebedømt

ID: 284402565