Stine Grønbæk Jensen, Danmarks Forsorgsmuseum

Den levede velfærdsstat

Anbragtes historier, stemmer og kritiske agens

Forelæsning v/ Stine Grønbæk Jensen, Danmarks Forsorgsmuseum.

Danmark er internationalt kendt for at have en velfærdsstat, der tidligt oprettede en lang række institutioner for mennesker, der ikke kunne tage vare på sig selv. Når dette fortælles i historiebøgerne, er fokus oftest rettet mod de politiske beslutningstagere og professionelle udøvere, mens de anbragte fremstilles som genstande for socialpolitiske bekymringer og pædagogiske kategoriseringer og indsatser. De mennesker, som på egen krop har oplevet livet inden for anstalternes mure, kommer dermed let til at fremstå som anonyme problembærere uden stemme og agens.

I forelæsningen rettes opmærksomheden mod de anbragtes perspektiver, livshistorier, erfaringer og erindringer, eller det man kunne kalde den levede velfærdsstat. Der rejses følgende spørgsmål: Hvordan kan tidligere anbragtes individuelle livshistorier kaste nyt lys på vores fælles historie? Hvordan formes det enkelte menneskes erindringer i et samspil med dominerende fortællinger i offentligheden? Hvordan kan tidligere anbragte gennem deres beskæftigelse med egen fortid forandre både sig selv og den sociale verden? Og hvilke potentialer ligger der i et fokus på den levede velfærdsstat for en dybere forståelse af det socialpædagogiske felt?

Om

Stine Grønbæk Jensen er antropolog fra Københavns Universitet og ph.d. fra historie på Syddansk Universitet. Hun har gennem flere år været tilknyttet Danmarks Forsorgsmuseum. Stines forskning har fokus på den nyere socialhistorie og den levede velfærdsstat. Hun har især beskæftiget sig med livshistorier, erindringer og erfaringer blandt tidligere og nuværende anbragte samt de ældste i det danske samfund. Hun er medforfatter til bøgerne På kanten af velfærdsstaten (2015) og Erfaret magt (2020) og er forfatter til bogen Livtag med fortiden (2022).