8. april 2014

Aviser følger trop, når danske politikere vil i krig

Danske aviser afspejler den politiske elites synspunkter

Stig Hjarvard og Nete Nørgaard Kristensen har offentliggjort en artikel i tidsskriftet Media, War & Conflict om danske avisers holdninger til dansk krigsdeltagelse.

Danske aviser afspejler i høj grad den politiske elites synspunkter, når de gennem de seneste 10 år har debatteret dansk deltagelse i krigene i Afghanistan, Irak og Libyen på lederplads. Aviserne har hermed kun i ringe grad udfordret meningsdannelsen omkring Danmarks krigsdeltagelse. Det viser en netop publiceret analyse fra to medieforskere på Københavns Universitet.

”Vi har analyseret ledere i fem forskellige danske dagblade for at undersøge danske avisers holdninger til Danmarks deltagelse i krigshandlinger gennem mere end ti år. Vi kan se, at holdninger på lederplads i høj grad afspejler den politiske elites synspunkter, dvs. de holdninger, der er bred enighed om blandt de fleste af folketingets partier. Når der er enighed blandt den politiske elite, udviser aviserne tilsvarende stor enighed, mens uenigheder i den politiske elite giver plads til forskelle mellem avisernes holdninger”, forklarer professor Stig Hjarvard og lektor Nete Nørgaard Kristensen.

Læs mere om undersøgelsens resultater.

Stig Hjarvard og Nete Nørgaard Kristensen:
“When media of a small nation argue for war”, Media, War & Conflict, Vol. 7(1), 2014, side 51-69. doi: 10.1177/1750635213516560