26. februar 2016

Nyt nummer af MEF-tidsskriftet!

Tirsdag den 23. februar 2016 udkom det nye nummer af MEF-tidsskriftet, nr. 6, vol. 4. Det blev fejret med reception for alle studerende og ansatte på MEF.

Det nye nummer af MEF-tidsskriftet fokuserer i høj grad på sprog – især sprogets relationen til handling og tænkning. Artiklerne i dette nummer af tidsskriftet er Tobias Boelt Larsens ”Interview til debat – Om Martin Krasniks spørgsmålsdesign”, Johanna Lindells ””Jeg vil da gerne hjælpe, men” – En sprogpsykologisk undersøgelse af afvisninger af humanitære appeller, Lars Kristensens ”Kontinuetsklipning i Tintin”, Helene Scott-Fordsmands ”Fænomenologien filosofisk: Sprogets vaklen og tænknings bevægelse” og Vitus Vestergaards ”A new plea for time: The significance of museum exhibitions in today’s media landscape”.

Interview-rollen

Tobias Boelt Larsens artikel ”Interview til debat – Om Martin Krasniks spørgsmålsdesign” undersøger, hvordan Martin Krasniks interviewtekniker i DR2-programmet Deadline bryder med bestemte konventioner fra interviewformatet. Artiklen er skrevet over Boelt Larsens speciale om præsuppositioner i nyhedsinterview. Med udgangspunkt i konversationsanalysen når Boelt Larsen frem til en komparativ analyse af Krasniks interviewform og en ”almindelig” eller forventet interviewform. Konklusionen bliver, at Krasnik bryder med opfattelsen af hvordan en interviewer bør opføre sig, og at han derfor ofte opfattes som en, der søger konfrontation frem for interaktion. Artiklen synes særligt relevant ved udgivelsen som ligger kort efter medie-dækningen af Clement Kjersgaards interview med Mette Frederiksen, som af mange opfattedes som netop konfronterende og ”uprofessionelt” – altså afvigende fra det, vi forventer af en interviewer.

"Jeg vil da gerne hjælpe, men..."

Både Tobias Boelt Larsen og Johanna Lindell har baggrund i sprogpsykologi, og Lindells artikel ””Jeg vil da gerne hjælpe, men” – En sprogpsykologisk undersøgelse af afvisninger af humanitære appeller” fortsætter derfor i sproganalysens spor. I sin artikel undersøger Lindell, hvordan mennesker sprogligt argumenterer for ikke at bidrage til humanitære organisationer. Ved hjælp af diskursanalysen og interviews finder Lindell frem til to fortolkningsrepertoirer, der gør sig gældende i begrundelserne for ikke at støtte humanitære organisationer. De to fortolkningsrepertoirer er forretningens rationalitet – at man skal ”have noget for pengene” – og generøsitetens rationalitet – at man skal give uselvisk og aldrig for egen vindings skyld. Gennem sin analyse belyser Johanna Lindell, hvorledes det ikke at ønske at hjælpe andre vil opfattes som ”socialt og normativt uacceptabelt”, og at det netop derfor bliver nødvendigt for de interviewede først at acceptere humanitarismens præmis (at noget skal gøres) for dernæst ud fra forretningens rationalitet og generøsitetens rationalitet (ofte med hjælp fra ordet ”men”) argumentere for ikke at vælge at yde den hjælp i form af eksempelvis donationer til organisationer.

Helene Scott-Fordsmand og Lars Kristensen har bidraget til tidsskriftet med artikler inden for filosofi og film- og medievidenskab

Filosofisk fænomenologi, Tintin og museumsudstillinger

MEF-tidsskriftet, nr. 6, vol. 4 indeholder også artikler fra Helene Scott-Fordsmand, Lars Kristensen samt Vitus Vestergaard der spænder over tre meget forskelligartede temaer. Lars Kristensens ”Kontinuetsklipning i Tintin” påpeger, hvorledes Hergé overholder den klassiske filmstils regler i sine tegneserier om Tintin.
I ”Fænomenologien filosofisk: Sprogets vaklen og tænknings bevægelse” argumenterer Helene Scott Fordsmand for at filosofisk fænomenologi bør opfattes som  ”uafsluttet, som hverken sand eller falsk, men som åbnende for mening”, mens Vitus Vestergaard i ”A new plea for time: The significance of museum exhibitions in today’s media landscape” argumenterer for en opfattelse af museumsudstillinger som et ”time-biased medie” i et ellers ”udpræget space-biased samfund”.

Det nye nummer af MEF-tidsskriftet udkom 23. februar og kan læses her.

Tidsskriftet er åbent for bidrag inden for fagområderne film-og medievidenskab, filosofi, kommunikation og it, pædagogik og retorik. Næste deadline er 1. marts. Læs mere her.