Hanne Roer

Hanne Roer

Lektor

Forskning:

Jeg forsker i primært i retorikkens historie, fordelt på to hovedområder, dansk retorikhistorie i internationalt perspektiv og kristen retorik i traditionen fra Augustin. Hvad angår det første, har jeg udgivet artikler om danske retorer (Viggo Hørup, Carsten Jensen, Martin Andersen Nexø og især skrevet om krigsretorik og grundlovstaler) og er med til at redigere/finde taler til Dansketaler.dk. Jeg har i perioden 2017-19 ledet forskningsgruppen Dansk retorikhistorie og er nu med i det nordiske projekt Norden og verden - retorisk medborgerskab før, nu og i fremtiden, støttet af A.P. Møller Fonden (2022-2026: https://dansketaler.dk/pressemeddelse/).

Vedrørende det andet hovedområde, den kristne retorik: jeg har skrevet artikler og bogkapitler om Augustins retoriske værker og receptionen af dem i middelalder, renæssance og nyere tid (fx. Dante, Petrarca, Strada, Melanchthon, Reggio, Segneri, Panigarola, Fenelon, Noghera og Kenneth Burke). Mit arbejde med Augustin ligger i forlængelse af min phd-afhandling om Dante der førte til monografien Beatrice i Paradiset. En rejse i Dantes værker, 2010 (den første monografi på dansk siden 1892).

Et andet vigtigt forskningsfelt er retorisk kritik, det vil sige tekstanalyse af retoriske tekster, hvor jeg sammen med Marie Lund har skrevet og redigeret antologien Retorikkens Aktualitet. Grundbog i retorisk kritik, 3. udgave, 2014 (fjerde udgave kommer oktober 2023). Desuden arbejder jeg med visuel retorik, argumentation og forholdet mellem retorik og jura.

Medlemskaber:

Jeg er vicepresident i The International Society for the History of Rhetoric (2022-2024). Desuden er jeg medlem/bestyrelsesmedlem i: 

Orbis Terrarum, Martin Andersen Nexø-fonden, dansketaler.dk, International Society for the Study of Jesuit Rhetoric; Nordisk Forening for Retorikkforskning; Societas Latina Daniae.
Jeg er fagansvarlig for Retorik og stilistik på Den store Danske, lex.dk.

Undervisning og vejledning:

Jeg underviser især i retorikkens historie, argumentation, videnskabsteori og visuel retorik. Jeg vejleder inden for alle fagets aspekter.

Forskningsophold, konferencer og sprog:

Jeg har forsket ved adskillige biblioteker i Rom, bla. Vatikanbiblioteket, Institutum Romanum Societatis Iesu og biblioteket på Gregoriana, BNF i Paris, universitetsbiblioteket i Coimbra og The Bodleian i Oxford. Jeg læser græsk, latin, italiensk, fransk, tysk, engelsk og lidt spansk, udover de skandinaviske sprog. Jeg deltager med paper i de konferencer der afholdes hvert andet år af The International Society for the History of Rhetoric, i de nordiske retorikforskningskonferencer og i seminarer afholdt af The International Society for the Study of Jesuit Rhetoric; dertil kommer af og til konferencer i regi af Renaissance Society of America.

Formidling:

Jeg skriver regelmæssigt i Den store danske (lex.dk), Retorisk Arena (før: Retorikmagasinet), Kommunikationsforum og Sfinx. Jeg var med til at kuratere kunstudstillingen 00197 Roma på Sophienholm 2015-16.

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Augustine’s Christian eloquence.

  Roer, Hanne, 6 dec. 2021, Brill's Companion to the Reception of Ancient Rhetoric. Brill, Bind 23. s. 588-613

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Krigens taler

  Roer, Hanne, dec. 2020, Danske Taler: 20 opbyggelige analyser . Aarhus Universitetsforlag

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

 3. Udgivet

  Giovambattista Noghera (1719–84): A Jesuit Looking Back at a Great Rhetorical Tradition

  Roer, Hanne, 20 okt. 2020, International Symposium for Jesuit Studies: Boston College, Gasson Hall | June 11–13, 2019. 18 s. (International Symposium on Jesuit Studies 2019, Bind 5).

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

 4. Udgivet

  Den fantastiske retorik! Jesuitten Nogheras forsvar for retorikken – med perspektiv til Vico

  Roer, Hanne, 16 okt. 2019, I: Rhetorica Scandinavica. 23, 2019, 21 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 5. Udgivet

  En anden reformation: Rom som religiøst epicenter

  Carstens, P. (red.), Nykjær, M. (red.) & Roer, Hanne (red.), 6 dec. 2017, København: Forlaget Orbis. 364 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskning

 6. Udgivet

  Reading the negative: Kenneth Burke and Jean-Francois Lyotard on Augustine’s Confessions

  Roer, Hanne, 1 aug. 2015, I: KB Journal. 11, 1, 20 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 7. Udgivet

  Rhetoric

  Roer, Hanne, 2013, The Oxford Guide to the Historical Reception of Augustine. Pollmann, K. (red.). Oxford: Oxford University Press, Bind 3. s. 1650-1657 7 s.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportEncyclopædiartikelForskningfagfællebedømt

ID: 6614