Enlightened Trust (EnTrust)

Tillid i governance på et velinformeret grundlag

Både offentlige og politiske debatter udtrykker i stigende grad bekymring for, at tilliden til europæiske borgere bliver udhulet, og at denne udvikling kan true fundamentet for et samarbejdende, stabilt, bæredygtigt og solidarisk samfund.

Dette 4-årige internationale forskningsprojekt undersøger tillid på forskellige styringsniveauer i Danmark og seks andre europæiske lande. Vores hovedformål er at uddybe forståelsen af tillid-og mistillidens dynamik samt at medvirke til at etablere et afsæt for, at borgere og governance-aktører kan forbedre tillidsrelationerne.  Vi vil: 

  • skærpe forståelsen af tillid og mistillid i governance for derigennem at udvikle en klar og sammenhængende forståelse af, hvilke former og tillidsniveauer, der er befordrende for et modstandsdygtigt og levende demokratisk samfund, samt adressere, hvilke risici og udfordringer der er med tillid på forskellige samfundsniveauer.
      
  • udvikle en tværfaglig og flerdimensionel teoretisk ramme om den dynamiske relation mellem tillid og mistillid i demokratisk styring
      
  • fremlægge et omfattende datasæt, der måler tillid og mistillid i governance på forskellige niveauer og med hensyn til forskellige styringsaktører
      
  • kortlægge forskellige kulturer af tillid og mistillid og deres udvikling og sammenkobling over tid
      
  • identificere og udvikle en ’best practice’ for tillidsopbygning og håndtering af mistillid.

 

Forskningsprojektet består af i alt syv arbejdspakker:

1. Det teoretiske og normative fundament for tillid og mistillid

Arbejdspakke 1 samler og integrerer tilgængelig viden om tillid og mistillid i governance og giver en omfattende og tværfaglig redegørelse for former, determinanter og konsekvenser af tillid og mistillid. Som i den løbende proces udvikler og uddyber arbejdspakken en begrebsteoretisk model, der både orienterer og reflekterer over undersøgelserne af de øvrige arbejdspakker.

Udgivelser 

2. Tillid og mistillid mellem borgere og myndigheder i offentlig politik

I arbejdspakke 2 analyseres de mekanismer, der er med til at opbygge tillid og mistillid i relationer mellem udsatte borgere og socialrådgivere, der arbejder på familieafdeling i to kommuner. Arbejdspakken undersøger, hvordan borgere, der henvender sig til dem, når de søger om familieydelser eller sociale ydelser og socialrådgiverne etablerer gensidig tillid-og mistillid, samt hvordan de gensidige opfattelser af troværdighed og utroværdighed opleves af borgerne og socialrådgiverne.

Udgivelser

3. Demokratiske sociale bevægelsers rolle i opbygning af tillid og mistillid

I arbejdspakke 3 fokuseres der på sociale græsrodsbevægelser som alternative arenaer for politisk deltagelse, og hvordan sociale bevægelser kan være med til at skabe og reproducere tillid og mistillid. Arbejdspakken indsamler information om det mulige samspil, der er mellem borgeres tilbagetrækning fra de institutionelle politiske arenaer og deres indtræden i en social bevægelse, hvis formål er at stille spørgsmålstegn til den førte politik - sådan som det ses manifesteret i den øgede borgerinddragelse i sociale bevægelsers praksisser. Mere specifikt er denne arbejdspakke rettet mod at finde ud af, om og i hvilket omfang nye sociale græsrodsbevægelser kan mobilisere borgernes mistillid til institutioner, at gøre produktiv brug af mistilliden, og i sidste ende at omdanne mistilliden til nye praksisser i opbygning af en ’oplyst tillid’ (’enlightened trust building’).

Udgivelser

4. Mediernes rolle i opbygning af tillid og mistillid. Information eller polarisering?

Arbejdspakke 4 har til hensigt at uddybe og udbygge vores forståelse af digitale medieteknologiers betydning for og journalistikkens skiftende rolle i forhold til at mægle mellem politisk og økonomisk governance, videnskabelig ekspertise og borgere. Arbejdspakken belyser de vilkår, hvorunder medieomtale af governance-resultater og videnskabelige kendsgerninger kan lede til enten informeret meningsdannelse/kritik eller til polarisering af politiske holdninger, mobilisering af ekstreme ytringer og udbredelsen af falske nyheder, der er rettet mod forskernes, regeringens og de politiske repræsentanters troværdighed.

Udgivelser

5. Udviklingspsykologisk indsigt om tillid og mistillid

Arbejdspakke 5 studerer psykologiske sammenhænge og tillidsmønstre i governance, herunder tillidsmønstrenes udviklingsmæssige forandringer fra barndom til voksenalder. Arbejdspakken udvikler en analytisk model for, hvordan individer på forskellige stadier i livet konstruerer deres forståelser af tillid og mistillid. Arbejdspakken identificerer også den rolle, som konkrete hverdagsoplevelser med de nærmeste omgivelser spiller for at skabe tillid eller mistillid til politiske institutioner og offentlige myndigheder. Arbejdspakken giver ny indsigt i de aspekter af governance, der øger og mindsker den demokratiske styrings legitimitet sådan som den opleves ud fra forskellige aldersgruppers perspektiv.

Udgivelser

6. Vurdering af borgernes tillid og mistillid i governance: Former, determinanter, effekter og afhjælpning

Arbejdspakke 6 udvikler en omfattende og ny måling af tillid og mistillid i governance ved hjælp af en multi-metodisk tilgang. Vi genererer undersøgelsesdata, der giver et præcist og repræsentativt billede af former og tillidsniveauer og mistillid i befolkningen i de deltagende europæiske lande med vægt på relationerne mellem politisk tillid, radikaliseringsformer og ekstremisme. Det giver os mulighed for empirisk at vurdere betydningen af determinanter og konsekvenser af tillid og mistillid på individ-og kontekstuelle niveauer. Dernæst og på baggrund af de nye indsigter vil arbejdspakke 6 teste effekten af politiske overvejelser om tillid og mistillid i governance via en række online deliberative eksperimenter med borgere og politiske repræsentanter. Afslutningsvis vil arbejdspakken pege på hvordan resultaterne eventuelt kan bidrage til forskellige politiske indsatser med henblik på at genoprette tilliden til governance og fremme "oplyst tillid".

7. Civilisering af tillid og mistillid: Rollemodeller og anbefalinger

Arbejdspakke 7 beskæftiger sig med de praktiske implikationer af projektets resultater om relationerne mellem civilsamfundsorganisationer, sociale bevægelser og offentlige myndigheder og det dynamiske tillidsforhold og mistillid, som de er engageret i. Desuden skaber arbejdspakken yderligere indsigt i tillid og mistillid på EU-niveau gennem  monitorering af policy-dokumenter og eksisterende praksisser inden for europæisk styring, dens engagement i drøftelser med civilsamfundsorganisationer, dens afdækning af best practice og dens udvikling af politik og praktiske anbefalinger.

 

 

Projektsamarbejdet består af et konsortium med 7 forskningshold fra Tjekkiet, Danmark, Tyskland, Grækenland, Italien, Polen og Serbien som er eksperter inden for sociologi, psykologi, statskundskab, medie-og kommunikationsvidenskab samt en deltager fra  civilsamfundet, som er aktiv på EU-plan.

Læs mere på konsortiets hjemmeside.

 

 

 

Researchers

Navn Titel Telefon E-mail
Thorhauge, Anne Mette Lektor +4535328132 E-mail
Trenz, Hans-Jörg Gæsteforsker   E-mail
EnTrust-logo

Støttet af

Horizon 2020

H2020 SC6 GOVERNANCE-01-2019: Trust in Governance.

Projektperiode: 1. februar 2020 - 31. januar 2024

Kontakt: Postdoc Anne Brus

Overordnet koordinator: Professor Dr. Christian Lahusen, Siegen Universitet

Følg os